Dit moet je weten over je eerste autoverzekering

22 september 2021 0 Door Admin
Dit moet je weten over je eerste autoverzekering

Ben jij voor het eerst de trotse eigenaar van een auto? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een autoverzekering die het best past bij jezelf en je auto. In dit artikel geven we je enkele tips waarop je moet letten bij het kiezen van een passende autoverzekering. 

Onderzoek welke dekking jij nodig hebt

Wil je in Nederland gebruikmaken van een auto, dan ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Door middel van een WA verzekering vergoedt de verzekeraar de schade die je onverhoopt aanbrengt bij de andere partij, in de vorm van voertuigen, personen, goederen en andere objecten. Deze basisverzekering past doorgaans goed bij mensen die een lage maandpremie willen betalen en beschikken over een oudere auto met een lage dagwaarde. Als jouw auto niet ouder dan 3 jaar is en een hoge dagwaarde heeft, dan is het wellicht handig om te kijken naar een allrisk verzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering met een hogere maandpremie, maar biedt tevens een volledige bescherming bij schade. Neem rustig de tijd om de juiste verzekering te kiezen en vraag jezelf af welk risico je wilt en kunt dragen bij een totaalverlies van je auto. 

Wees op de hoogte van de polisvoorwaarden 

Om niet voor vervelende verrassingen te komen staan, is het belangrijk dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt. Op deze manier weet jij beter waar je op moet letten bij je no-claimkorting als er bijvoorbeeld sprake is van diefstal of vandalisme. De polisvoorwaarden geven je tevens meer informatie over eventueel eigen risico bij schade. 

Zorg voor een leaseverklaring

Als je een auto van de zaak rijdt, dan moet je ook op zoek gaan naar een passende verzekering. Zoek eens op lease auto verzekeren voor meer informatie over waarop je moet letten voor een verzekering die het best bij je past. Mocht je overigens na je lease-auto kiezen voor de persoonlijke aanschaf van een auto, dan is het handig om bij de leasemaatschappij een leaseverklaring aan te vragen. Door middel van deze informatie kan de autoverzekeraar de schadevrij jaren berekenen voor je nieuwe auto. 

Kies voor een hoger risico

Wanneer je bij je autoverzekering kiest voor een hoger eigen risico, dan zullen de maandelijkse premies lager zijn. Dit kan je doen als je doorgaans verwacht dat je met weinig schade deelneemt op de weg. Het is hierbij echter wel handig om te weten welk eigen risico je precies kan dragen, zodat je jezelf verzekerd om onverwachte ongelukken op te vangen.