Enkele tips voor het afsluiten van je autoverzekering

8 februari 2021 0 Door Admin
Enkele tips voor het afsluiten van je autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht in Nederland. Als je auto niet verzekerd is, mag je ook niet de weg op. Om die reden is het van belang dat je goed nadenkt over welke verzekering je afsluit als je een auto hebt aangeschaft. Hieronder lees je alles over de verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om een goede autoverzekering af te sluiten.

Een WA-verzekering

Om te beginnen kun je voor een WA-verzekering kiezen. Je bent dan alleen verzekerd voor schade die jij aan anderen toebrengt. Veroorzaak je een ongeluk en daarmee schade aan een ander voertuig, dan draai je niet voor de schade op. Als er sprake is van letsel, dan hoef je ook niet zelf de zorgkosten te betalen. Op deze manier zit niemand in Nederland na een ongeluk met alle kosten opgezadeld. Tenzij dat je besluit om illegaal en onverzekerd te gaan rijden natuurlijk. Je bent verplicht om minimaal deze WA-verzekering af te sluiten.

Een WA+ verzekering

Behalve de WA-verzekering, heb je ook nog een WA+ verzekering. Deze verzekering wordt ook wel beperkt casco genoemd. Kies je ervoor om deze verzekering af te sluiten, dan ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor onder andere diefstal, inbraak, storm- en brandschade. Zo ben je dus al veel beter verzekerd. Mocht er bijvoorbeeld een tak tegen de auto aanwaaien tijdens een storm, dan krijg je die schade ook vergoed.

De all risk verzekering

De term zegt het eigenlijk al, met een all risk verzekering ben je verzekerd voor vrijwel alle schade. Ook als je zelf schade veroorzaakt aan je eigen auto, wordt de schade vergoed. Uiteraard geldt dat niet als de schade met opzet veroorzaakt wordt of als je onder invloed bent tijdens het rijden. In die gevallen zul je namelijk nooit verzekerd zijn. Als je een erg nieuwe auto hebt, kan het een goed idee zijn om deze all risk te verzekeren.

Welke verzekering kies jij?

Welke verzekering je het best kunt afsluiten, is dus van verschillende factoren afhankelijk. Zo is het verstandig om onder andere even naar de leeftijd van de auto te kijken. Oldtimers zijn hier vaak een uitzondering op. Doorgaans geldt: hoe nieuwer de auto, hoe beter je hem all risk kunt verzekeren. Heb je een kostbare oldtimer, dan kan een all risk verzekering sowieso een goed idee zijn. Welke verzekering het meest geschikt is, is ook afhankelijk van het vertrouwen in jezelf, maar houd er rekening mee dat een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Dit mag dus nooit de doorslaggevende factor zijn.

Het kiezen van een verzekeraar

Niet alleen het type verzekering is van belang, maar bij een autoverzekering afsluiten moet je ook rekening houden met de verzekeraar. Je kunt de autoverzekering vergelijken op basis van kosten, maar denk ook goed na over de kwaliteit van de diensten die de verzekeraar aanbiedt. De ene verzekeraar is iets makkelijker met uitkeren dan een ander. Lees je daarom ook goed in over de verzekeraar.