Nadelen van een eigen vakantiehuis

23 maart 2021 0 Door Admin

Het aanschaffen van een eigen vakantiewoning klinkt als een perfecte investering. Je kunt wanneer je maar wilt op vakantie en het vakantiehuis is helemaal ingericht zoals jij wilt. Toch kent het hebben van een eigen recreatiewoning ook nadelen, het is slim om hierover na te denken voordat je een vakantiehuis aanschaft. 

Kosten van een vakantiewoning

Wil je een huis kopen in Marbella bij Villa Nove Real Estate, kost dat je natuurlijk geld. Het wordt zeker in het buitenland aangeraden om gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Dit kost ook geld, maar het zorgt er wel voor dat je een weloverwogen keuze kan maken.
Naast aanschafkosten moet je ook rekening houden met vaste lasten. Hierbij kun je denken aan erfpacht en belastingen die sommige gemeenten heffen voor het bezit van een tweede woning. 

Onderhoud

Ook een vakantiewoning moet onderhouden worden. Als je het niet onderhoudt, zal het snel in waarde dalen. Je kunt er in het buitenland vaak voor kiezen om dit onderhoud uit te besteden, zodat je niet telkens op een neer hoeft te reizen om bijvoorbeeld de tuin bij te houden. Hoe dan ook, onderhoud kost je altijd geld en/of tijd. Houd hier dus rekening mee voordat je een vakantiehuis aanschaft. 

Altijd naar hetzelfde adres

Er zijn mensen die meerdere eigen vakantiehuizen ter beschikking hebben, maar dit zal niet voor iedereen mogelijk zijn. Als je een vakantiewoning hebt, kan je je verplicht voelen om daar alle vakanties heen te gaan. Al je vrije tijd en vakantiedagen zullen er dan hetzelfde uitzien en het kan lastig zijn om voor een alternatieve vakantie te kiezen. 

Verkoop 

Wanneer je na een tijd toch beslist dat je van je vakantiehuis af wilt, zul je het moeten verkopen. Het is aan te raden om ook bij de verkoop van de woning gebruik te maken van de diensten van een makelaar. Makelaars brengen vraag en aanbod op de markt van recreatiewoningen bij elkaar. Daarnaast is het in het buitenland vaak ook veel makkelijker communiceren met een makelaar dan rechtstreeks met kopers, zo voorkom je misverstanden en weet je zeker dat alles goed geregeld wordt.