Vakantiehuis in Portugal: aanschaffen of huren?

20 november 2021 0 Door Admin
Vakantiehuis in Portugal: aanschaffen of huren?

Het is voor menige zonaanbidder een duivels dilemma: ga ik op zoek naar een vakantiehuis in eigen bezit op een vaste locatie óf kies ik voor een verblijf op een steeds verschillende plek. Ook voor een land als Portugal is die keuze vaak moeilijk. 

De zekerheid van de aanschaf van een tweede woning op een fraaie bestemming in het land weegt vaak niet op tegen de voordelen van een voortdurend wisselende vakantieplek.

Omzeil bij kopen de problemen

Vastgoed kopen in Portugal is geen hindernisrace over onneembare horden, maar het is wel goed een lokale betrouwbare partij in handen te nemen. De taalbarrière is vaak al een struikelblok op zich, maar ook het zicht op eventuele schulden die op het pand rusten, kunnen voor ernstige problemen zorgen. 

Achterstallige betalingen op belastingen, hypotheken rekeningen of energienota’s zijn in Portugal via de wet op subrogatie gekoppeld aan het vastgoed en kunnen dus verhaald worden op de nieuwe eigenaar. Dat kan die prachtige nieuwe vakantiewoning uiteindelijk dus een stuk duurder doen uitvallen. Voor een veilige en rendabele investering is een goede lokale adviseur een absolute noodzaak. 

In Portugal is vastgoed heel billijk geprijsd, al is een vakantiewoning in de Algarve wel een stuk prijziger dan in de minder populaire regio’s. Kijk ook altijd even bij aankoop van vastgoed in Portugal of de BTW in de prijs is inbegrepen. Dat is doorgaans het geval, maar niet altijd. In het laatste geval geval wordt de aankoop toch flink prijziger.

Vrijheid kan ook fijn zijn

Een andere mogelijkheid om te genieten van een land als Portugal is natuurlijk het huren van een vakantieverblijf. Geen zorgen over de financiële gevolgen van een aankoop, maar zorgeloos genieten van een verblijf op een fraaie locatie. Zonder vast te zitten aan een bekende omgeving, hoewel dat laatste natuurlijk ook heel rustgevend kan zijn. 

Bij het huren van een vakantiewoning is het grote voordeel boven een aankoop dat de bespaarde investeringskosten (en jaarlijkse vaste lasten) vrij bruikbaar zijn voor vakantiegenot. De flexibiliteit neemt ook toe. Vastgoed in eigen bezit kan natuurlijk verhuurd worden, maar potentiële huurders zullen juist interesse hebben in een huurperiode tijdens de ook voor de eigenaar juist aantrekkelijke periode. 

En als eigenaar is het ook weer aantrekkelijk om een fors aantal dagen in Portugal te verblijven (zo’n 200 dagen) om in het gunstiger binnenlandse belastingtarief van Portugal te vallen.

Portugal is eigenlijk te mooi voor één vaste stek

Ander voordeel van huren is ongetwijfeld het feit dat een vakantie veel mobieler wordt. De voorpret van het plannen van een rondreis in Portugal is al een feest op zich, want het land biedt schitterende toeristische locaties. Een variabele rondreis Portugal of steeds weer dezelfde vakantiestek? Portugal biedt voor iedereen wat wils…