Veilig de weg op

23 april 2020 0 Door Admin
Veilig de weg op

Een van de weinige dingen die worden getest voordat iemand de weg op gaat zijn de breedtelampen. Een ander woord voor breedtelamp is markeringslamp. Een breedtelamp zorgt ervoor dat de hoogte en breedte van het voertuig wordt aangegeven. Dit is beter voor de veiligheid en dat is ontzettend belangrijk. Maar wanneer is een breedtelamp verplicht en wat zijn de voordelen van een breedtelamp?

 

Is een breedtelamp verplicht?

Het is zeker verplicht om een aanhanger of een vrachtwagen te voorzien van twee markeringslichten, maar hierbij gaat het wel om de lengte. Indien het voertuig breder is dan 2,10 meter moet een voertuig voorzien zijn van een breedtelamp. Daarnaast moet een voertuig voorzien zijn van een zijmarkeringslicht als het voertuig langer is dan 6,00 meter.

 

Voordelen breedtelamp

Een van de grootste voordelen, en ook de belangrijkste dingen, waarvoor een breedtelicht dient is dat je opvalt in het verkeer en dus goed zichtbaar bent. Vooral bij brede aanhangers, vrachtwagens en landbouwvoertuigen is dit onmisbaar.

 

Als er gebruik wordt gemaakt van een breedtelamp, dan is het zeker voordelig om een breedtelamp aan te schaffen met ledlampen. Deze ledlampen gebruiken namelijk weinig energie en dit zorgt ervoor dat de verlichting langer meekan.

 

Aansluiten breedtelamp

Voordat je een breedtelamp gaat aansluiten is het van belang om te weten waar je aan moet voldoen. Er zitten namelijk een aantal verplichtingen aan bij aansluiten van breedtelampen. Om ervoor te zorgen dat jij je aan de regels houdt is het noodzakelijk om je hierin te verdiepen, voordat je de lampen gaat plaatsen.

 

Een van de eisen is dat het markeringslicht geplaatst moet worden in de lengterichting van het voertuig. Daarnaast moet er minstens één markeringslicht in het middelste gedeelte bevinden. De eerste breedtelamp die je plaatst moet maximaal drie meter van de voorkant van het voertuig geplaatst worden en de laatste breedtelamp mag maximaal één meter vanaf de achterkant van het voertuig geplaatst worden.