Waar moet je op letten als je een zwembad in de tuin wilt?

15 september 2020 0 Door Admin
Waar moet je op letten als je een zwembad in de tuin wilt?

Wie droomt er niet van een eigen zwembad in de tuin? Bij de aankoop van een zwembad zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Wat is een geschikt formaat voor het zwembad? Kies je voor een opblaasbaar model, een inbouwzwembad of bijvoorbeeld maatwerk? Enzovoorts. In dit artikel zetten we verschillende factoren op een rijtje, waarmee rekening gehouden dient te worden. Let op, het zal per land verschillen hoe duur een zwembad is. In Portugal is een zwembad aanleggen in de tuin gebruikelijker dan in Nederland of Belgiƫ!

 

Verschillende soorten zwembaden

Reeds werd beschreven dat zwembaden in verschillende soorten worden aangeboden. Kies tussen een goedkoop opblaasbaar zwembad, een iets duurdere inbouw variant of een duur maatwerk zwembad. Een maatwerk zwembad is vaak alleen interessant, wanneer de ruimte in de tuin groot is. In vrijwel alle andere gevallen kun je het beste voor een inbouwmodel zwembad kiezen. Deze zwembaden zijn scherp geprijsd en veel duurzamer dan de goedkope opblaasbare modellen. In het bijzonder, wanneer je het zwembad van een pomp laat voorzien. Zo blijft het water in het zwembad langer schoon, waardoor je dit minder snel hoeft te vervangen. Bij een opblaasbaar zwembad is het erg lastig om een zwembad schoon te houden.

 

Formaat van het zwembad in de tuin

Het zwembad in de tuin zou niet te nadrukkelijk aanwezig mogen zijn. Dit kan de tuin een rommelige uitstraling geven! Iets wat je wens te voorkomen. Tegelijkertijd moet het zwembad voldoende ruimte bieden, om hier met verschillende mensen in te kunnen baden. Kies je voor een zwembad om hierin te zwemmen, of is het voldoende wanneer je er af en toe in af kunt koelen? Een zwembad om in te zwemmen is vaak alleen mogelijk, wanneer je een zeer grote tuin bij je vakantiewoning in Portugal hebt. Afkoelen kan ook in kleinere modellen zwembaden. Deze worden ook veel bij Nederlandse woningen gebruikt.

 

Onderhoud aan het zwembad

Eerder las je al, dat het onderhoud aan een opblaasbaar zwembad doorgaans meer moeite kost dan bij een inbouw variant. Dit heeft ermee te maken, dat een inbouwmodel voorzien kan worden van een pomp en filter. In combinatie met chloor houdt dit het water lang schoon. In een opblaasbaar zwembad wordt vaak enkel chloor gebruikt, wat niet voldoende is om het water volledig schoon te krijgen. Het water zal hierdoor eens in de zoveel dagen vervangen moeten worden. Niet alleen zonde van het water, maar ook nog eens arbeidsintensief! Laat je hier goed over adviseren, wanneer je de aankoop van een zwembad overweegt.

 

Zwembad met een omranding

Tot slot kun je een zwembad combineren met een omranding. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle houten omranding, waar je de ruimte hebt om van het mooie weer genieten! Het hout sluit doorgaans goed aan bij de natuurlijke uitstraling van de tuin. Een goed alternatief is een omranding van kunststof. Kunststof is tegenwoordig leverbaar met een houtlook, waardoor dit net echt lijkt! Het voordeel van kunststof is dat het materiaal langer mooi blijft en eenvoudig schoon te houden is. Ook niet onbelangrijk: je hebt minder snel last van splinters in je voeten.